For Foresatte

Alt du kan finner om Sommerles for foresatte

Informasjon for foreldre

Kjære foreldre/foresatte og lærere!

Sommerles er en nettbasert, nasjonal sommerlesekampanje for alle barn i 1. – 7.klasse, i regi av folkebibliotekene i landet. Kampanjen er selvsagt gratis! Fordi barna er under 15 år, må de få dere foreldre/ foresattes samtykke for å bli med – det huker dere av for når  barna registrerer seg. Barna må av samme grunn registrere seg med epostadressen til en foresatt. Registrering betyr at de oppgir navn, lånekort, alder, kjønn og kommune  – slik at biblioteket kan identifisere deltakere fra sitt bibliotek og følge spesielt med på de. Alle velger et kallenavn ved registrering, slik at man kan være 100% anonym. Fra sommeren 2018 er vi også med på et forskningsprosjekt i samarbeid med Møreforsk Molde, for å måle effekten av sommerlesing og Sommerles – vi håper så mange av dere vil være med på dette og huker av for det ved registrering! Barna som deltar er anonyme for andre deltakere, og vi er veldig nøye med å følge de nye personvernreglene (GDPR).

Vi ser at både foresatte, venner, men ikke minst lærere kan ha en stor innflytelse på hvor mange som blir med og hvor ivrige de blir på Sommerles. Vi håper derfor på så mye drahjelp som mulig av dere lærere i de ukene det fremdeles er skole – snakk om Sommerles, se på nettsiden sammen, og oppfordre så mange som mulig til å være med! Aller morsomst er å være med fra starten av – selv om vi ikke legger opp til en konkurranse mellom barna, er det likevel gøy å kunne høre med vennene hvilken level de er på – og evt sammenligne bøker de har lest. Sommerles.no åpner den 1.juni, og stenger den 1.september.

Vi ser gjerne at foresatte til barn på lavere trinn blir med og hjelper barna med bokregistering m.m. Vi har prøvd å gjøre det enkelt, men vi vet at de fleste mindre barn trenger hjelp. Sommerles handler om å lese/bli lest for/lytte til lydbøker, og ved å gjøre det samler barna poeng på sin egen side. Sommerles har også for fjerde gangen i år en spesialskrevet sommerlesfortelling av forfatteren Mari Moen Holsve, hvor to tøffe barn, Astrid og Asbjørn, kommer bort i nye eventyr hvert år. Fordi fortellingen skal være interessant for de eldste, kan den noen ganger være litt skummel for de yngste – vi anbefale derfor at dere leser den sammen med barna. Astrid og Asbjørn er barna dere ser på plakaten og annet materiell – og ser dere et ekorn eller en ravn er det ekornet Ratatosk og ravnen Munin (fra norrøn mytologi), som Astrid og Asbjørn kan forvandle seg til! Nytt i år er at Sommerlesfortellingen også finnes som lydfil, slik at man kan velge å lytte til den dersom man heller ønsker det. Dette er et resultat av et samarbeid med Norsk lyd-og blindeskriftsbibliotek.

Kort og godt kan barna lese, samle poeng og digitale trofeer på nettsiden sin, og komme opp i level (nivå). De kan også lese/lytte til sommerlesfortellingen og løse oppgaver knyttet til den, og i år kan de for første gang spille et Sommerles-spill inne på nettsiden! De vil også få noen fysiske premier etter hvert, som hentes på biblioteket (og da kan man jo passe på å låne nye bøker!). Men alt starter med lesing!

Alle fylker er i 2018 med på Sommerles, men foreløpig ikke ennå alle kommuner. Barn som skal begynne i 1.klasse etter sommerferien er også hjertelig velkomne med (register dem da i 1.klasse) – liksom de som går ut 7.klasse når kampanjen starter. Målet vårt er jo at flest mulig barn i Norge skal lese mest mulig gjennom sommerferien, for å opprettholde eller aller helst forbedre lesekompetansen sin i sommerferien!

Sommerhilsen fra Sommerles-teamet