For foresatte

Alt om Sommerles for foresatte

Informasjon til foresatte

Årets kampanje gjennomføres som normalt, men sjekk med ditt lokale bibliotek om hvordan det praktiske gjøres i din kommune. 

Sommerles er en nettbasert, nasjonal sommerlesekampanje for alle barn i 1. – 7.klasse, i regi av folkebibliotekene i landet. Kampanjen er selvsagt gratis! Fordi barna er under 15 år, trenger de samtykke fra foreldre/ foresattes for å bli med – det huker dere av for når  barna registrerer seg. Barna må av samme grunn registrere seg med epostadressen til en foresatt. Registrering betyr at de oppgir navn, lånekort, alder, kjønn og kommune  – slik at biblioteket kan identifisere deltakere fra sitt bibliotek og følge spesielt med på dem. Alle velger et kallenavn ved registrering, slik at man kan være 100% anonym. Sommerles.no åpner den 1.juni, og stenger den 1.september.

Vi ser gjerne at foresatte til barn på lavere trinn blir med og hjelper barna med bokregistering m.m. Vi har prøvd å gjøre det enkelt, men vi vet at de fleste mindre barn trenger hjelp. Sommerles handler om å lese/bli lest for/lytte til lydbøker, og ved å gjøre det samler barna poeng på sin egen side. Gjennom sommeren registrerer barna hva de leser, får poeng og går oppi levels/nivå. Det får de digitale trofeer for, men også fysiske premier som kan hentes på biblioteket. 

Sommerles har også en spesialskrevet sommerlesfortelling av forfatteren Mari Moen Holsve, hvor to tøffe barn, Astrid og Asbjørn, kommer bort i nye eventyr hvert år. Fordi fortellingen skal være interessant for de eldste, kan den noen ganger være litt skummel for de yngste – vi anbefale derfor at dere leser den sammen med barna. Astrid og Asbjørn er barna dere ser på plakaten og annet materiell – og ser dere et ekorn eller en ravn er det ekornet Ratatosk og ravnen Munin (fra norrøn mytologi), som Astrid og Asbjørn kan forvandle seg til! Sommerlesfortellingen også finnes som lydfil, slik at man kan velge å lytte til den dersom man heller ønsker det. Dette er et resultat av et samarbeid med Norsk lyd-og blindeskriftsbibliotek.

Alle fylker er med på Sommerles, men foreløpig ikke ennå alle kommuner. Både barn som skal begynne i 1.klasse etter sommerferien og går ut av 7.klasse når kampanjen starter er hjertelige velkomne med. Målet vårt er jo at flest mulig barn i Norge skal lese mest mulig gjennom sommerferien! 

Hvordan registrere barna på sommerles.no