Om Sommerles

Alt du kan finner om Sommerles

Hva er Sommerles.no?

Sommerles.no er en nasjonal, digital sommerlesekampanje for alle barn i 1. – 7. klasse i regi av bibliotekene. 

Først og fremst skal Sommerles være gøy for barna, og øke interessen for lesing gjennom sommeren. Sommerles.no har vært en stor suksess gjennom flere år, og er en nasjonal, digital sommerlesekampanje i regi av bibliotekene. Sommerles varer fra 1. juni til 31. august hvert år, og er for alle 1.-7. klassinger. Kampanjen har blitt en suksess ved å bruke elementer fra dataspill for å motivere til lesing. Barn kan sammen med sine foreldre lage seg en profil på nettsiden sommerles.no. Her kan de registrere alt de leser og få poeng for hver leste side. Det vanker også premier som kan hentes på de lokale bibliotekene. De kan også følge en spesialskrevet fortelling skrevet av Mari Moen Holsve og svare på oppgaver knyttet til denne.

Økt motivasjon for lesing
– Vi har ett mål for øyet: Å motivere barn til å lese mest mulig i løpet av en lang sommerferie. Barna som deltar kan velge å lese selv, bli lest for
eller å høre på lydbok. All lesing er viktig, og barna velger selv hva de vil lese, om det er fantasybøker, fotballbøker eller tegneserier. Vårt mål er at så mange barn som mulig får oppleve ekte leseglede og lesemestring gjennom å delta i Sommerles.no. 

Digitalt leseunivers
Sommerles.no startet i Vestfold fylke i 2014, og har etter hvert spredt seg til å bli en nasjonal suksess ved å bruke elementer fra dataspill for å motivere til lesing. 2023 var et rekordår for Sommerles – da deltok over 166 000 leseglade barn fra hele landet! Sommerlesuniverset er bygget opp rundt de to karakterene Astrid og Asbjørn, som hvert år drar ut på nye eventyr. I årets fortelling som barna kan følge, «Fanget i spillet», må de inn i spillenes verden for å redde vennen deres, Vili.

Sommerles.no samarbeider blant annet med Leser søker bok, Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur, Sametingets bibliotek og fylkesbibliotekene.  

Slik fungerer Sommerles.no:

  • For å komme i gang, lager barna en egen profil på Sommerles.no (med foresattes godkjenning). Her registrerer de bøker de leser gjennom sommeren og får poeng for leste sider. De får også lesetips.
  • Underveis får barna digitale trofeer og etter hvert har de samlet nok poeng (XP) til å få fysiske premier. Disse kan hentes på bibliotekene i kommunen deltakerne bor
  • Barna får tilgang på en spesialskrevet fortelling av forfatter Mari Moen Holsve.
  • Sommerles.no er for alle: superlesere, gode lesere, middels gode lesere, men også de som trenger litt hjelp eller bare er i ferd med å lære seg lese. Man får poeng både for å lese selv, men også om man blir lest for eller hører på lydbøker.

Hvem står bak Sommerles?
Sommerles.no er utviklet og eid av Vestfold fylkesbibliotek og Snuti AS. Prosjektleder er Vestfold fylkesbibliotek, mens Snuti AS designer, drifter og utvikler de tekniske løsningene.  Nasjonalbiblioteket støtter Sommerles.no med en prosjektlederstilling i perioden 2021-2024.