For foresatte

Alt du kan finner om Sommerles for foresatte

Sommereventyr i skoleferien

Snart står en lang skoleferie for døren. Hva skal barna finne på i nesten åtte uker? Kan det tenkes at barna kan gjøre noe som både er morsomt og lærerikt? Den 1. juni går startskuddet for en landsomfattende sommerlesekampanje i regi av folkebibliotekene. Alle skolebarn fra 1. til 7. klasse er invitert til å delta. Kampanjen er gratis. Den varer ut august, og har som mål å skape leseglede og gode leseferdigheter.

Lesing er en aktivitet som kan by på motstand, spesielt før ferdighetene er på plass. Det er lett å gi opp hvis man strever. Tidligere leste barn for underholdningens skyld. Det gjør de ikke lenger i samme grad, fordi det finnes så mange andre fristende tilbud. Men ikke la barna velge lesingen helt bort, da går de glipp av så mye. Alle må kunne lese for å klare seg i livet. Barn skal ha utdanning og etter hvert en jobb. Det finnes ikke jobber der det ikke kreves leseferdigheter. Vi trenger dessuten å kunne lese for å ta førerkort, bruke internett og smarttelefon, lese skilt, bruksanvisninger, brev, innholdsfortegnelser osv. Forskning viser at dårlige leseferdigheter kan ha store konsekvenser, for eksempel er dette en viktig årsak til drop-out i videregående skole.

Lesing gir mye mer tilbake enn leseferdigheter. Barn utvider ordforrådet sitt, øker kunnskapene, får bedre språkforståelse og øver opp fantasien sin. Lesing gir helt individuelle opplevelser når hvert barn lager sin egen film i hodet av bøkene de leser. Bøker skaper selvinnsikt, empati og forståelse for andre. Det er langsomheten ved en bok som gjør at stoffet rekker å synke inn og bli til egen refleksjon.

Norsk barnebokproduksjon er inne i en gullalder. Aldri har utvalget vært større. Bibliotekene er fulle av historier med magi og spenning, fra fortid, nåtid og fremtid. Det finnes nyere klassikere, eldre klassikere, detektivbøker, vampyrbøker, grøssere, morsomme bøker, fantasybøker og faktabøker om nesten alle temaer. Bli gjerne kjent med noen nye, for eksempel Detektivbyrå 2, Kaptein Supertruse og Gutta i trehuset. Og les den spennende historien på Sommerles sine nettsider!

«Sommerles» er en digital lesekampanje med en tidsriktig profil. Det er laget nye nettsider med oppgaver. Her kan barna selv registrere bøkene de leser, de kan se hva andre leser, de får gode lesetips og ikke minst: De kan via nettet følge med på en spennende historie med et nytt kapittel hver uke. Hovedaktiviteten er likevel å lese helt vanlige papirbøker. Etter hvert som barna leser, samler de poeng og digitale trofeer. På biblioteket får de dessuten belønning i form av små gaver underveis.

Hva gjør du hvis barnet ditt ikke vil lese?

Du er ikke alene, mange foreldre opplever det samme. Ofte er det trening som skal til. Bibliotekansatte er vant til å hjelpe også de som sliter med lesing. Vi ønsker å vise at lesing er gøy, spennende og interessant. Be om forslag til bøker som kan passe ditt barn. Alle skal kunne finne noe. Ta utgangspunkt i barnets interesser og ferdigheter. Det finnes bøker med lite tekst, bøker helt uten tekst og bøker med stor skrift. Kanskje barnet ditt heller vil lese faktalitteratur; bøker om dinosaurer, slanger, fotball eller bøker om Zlatan og Marcus og Martinus? En lydbok kan også være et flott alternativ, lydbøker gir fine kosestunder i bilen, på toget eller i et fly. Alle kategorier gir poeng i «Sommerles», det gjelder også bøker som blir lest høyt av foreldrene. Høytlesning er ikke juks, tvert imot gir det også god språktrening og hyggelige stunder for liten og stor.

For å bli en god nok leser trengs det mange timers øving. Derfor er det viktig at lærere, bibliotekarer og foreldre støtter opp om barnas lesing. Derfor tilbyr bibliotekene denne lesekampanjen på en tid av året da barna har mest fritid og selv kan velge hva de skal lese.

La lesing bli en sommeraktivitet. La bøkene følge med barna i telt, i campingvogn, i hytte eller båt. Les hjemme, på senga, under en trekrone i hagen, på en utedo eller les på fjellet, på stranda eller i Syden. Alle som leser får bedre leseferdigheter. Noen opplever sommereventyret, og boka blir en venn for livet.

Mona Ekelund, tidligere rådgiver ved Østfold kulturutvikling