For bibliotekene

Alt om Sommerles for bibliotekene

Sommerles.no for barna

Sommerles er en digital lesekampanje som er laget for motivere barn til å lese mest mulig i løpet av en lang sommerferie. Det skal være gøy å delta på Sommerles.no! Barna belønnes på forskjellige måter underveis.

1. juni åpner Sommerles.no for at barna kan registrere seg. For å delta må man lage seg en profil med brukernavn, foresattes e-post, fullt navn, hvilket bibliotek de tilhører, lånernummer, kjønn og klassetrinn. Det er viktig å registrere riktig klassetrinn siden dette bestemmer vanskelighetsgraden. Foresatte må godkjenne brukeravtalen, og det er foresattes e-post som skal registreres. Når profilen er opprettet, er det bare å sette i gang med å lese! 

Registrere bøker, XP og level

Når man er ferdig med en bok, søkes den opp via boksøket og registreres som lest. Det er også mulig å registrere deler av en bok som lest. For hver registrerte bok får deltakeren XP (poeng) basert på antall sider i boka og de vil etter hvert gå opp i level. Barna samler også opp XP på andre måter, som ved å stikke innom biblioteket for å hente ukens kodeord og ved å lese/lytte til og løse oppgaver knyttet til Sommerlesfortellingen. Hvert level krever mer XP enn det forrige, slik at det oppleves som enkelt i starten og blir mer utfordrende etter hvert. Alle deltakere skal med litt innsats kunne klare å oppnå level 10 og de fleste oppnår også level 20. Det er ingen øvre grense for hvor høyt opp i level man kan nå. 

Belønninger

Underveis belønnes barna på forskjellige måter. De viktigste belønningene på Sommerles er premier og troféer. Premier er små, fysiske premier som barna henter på biblioteket, mens troféer er digitale utmerkelser som de kan samle på og smykke seg med på profilen sin. Alt barna gjør på Sommerles fører til at de avanserer i level, men det er lesingen som teller aller mest!

Den første premien kan hentes på biblioteket når de har kommet til level 10, den neste på level 20 og den siste premien når de når level 30. De får beskjed når de har gjort seg fortjent til en premie, og de kan hele tiden følge med på profilen hvor langt de er kommet i level, hvor mange bøker/sider de har lest, og hvilke troféer de har gjort seg fortjent til. Troféene gir samme XP i alle klassetrinn, men vanskelighetsgraden for å oppnå de forskjellige troféene blir generert ut fra hvilket klassetrinn de er registrert med.

Mens noen barn er mest opptatt av de fysiske premiene, synes noen det er gøy å jakte på troféer! Et trofé er en digital utmerkelse som gis for mange forskjellige ting, for eksempel når du har lest en skikkelig tykk bok eller lest 3 bøker på et annet språk, svart riktig på oppgaver og kodeord osv. De fleste troféene finnes i bronse, sølv, gull og diamant, som er forskjellige vanskelighetsgrader av samme trofé. Diamanttroféet er det ikke meningen at alle skal få, men er en «gulrot» for superleserne. Hvert trofé er ledsaget av en avatar som du kan velge å bruke til å representere deg på profilsiden. På profilsiden er det enkelt å se hvilke troféer man har oppnådd, og hva man må gjøre for å oppnå de forskjellige troféene.

Sommerlesfortellingen, oppgaver og kodeord

Sommerlesfortellingen er spesialskrevet for kampanjen av Mari Moen Holsve. Den bygger på samme univers, og er en frittstående fortsettelse av de tidligere fortellingene. Sommerles har et samarbeid med Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur, som leser inn og lager lydfiler av fortellingen slik at du kan velge om du vil lytte til den eller lese selv. Sommerlesfortellingen blir også laget i punktskrift, for de som er lånere hos Tibi. For hvert leste kapittel får man et trofé, og du kan også få noen ekstra poeng ved å svare riktig på oppgavene til hvert kapittel. Ukens kodeord skrives ut på et ark som henges opp i biblioteket, og er ment for å gi barna en ekstra motivasjon til å besøke biblioteket jevnlig gjennom sommeren. Barna noterer seg kodeordet og fyller det inn på nettsiden for å få ekstra XP og troféer. 

Følge venner

Barna kan også velge å følge vennene sine på Sommerles.no. De må da vite brukernavnet til denne deltakeren for å søke opp han eller henne. Ved å følge en venn kan du se hva vennene dine leser, se hva de synes om bøker de har lest og hvilke troféer de har oppnådd. Det er bare brukere med synlig profil som kan legge hverandre til som venner. Velger de «skjult profil» i registreringen, vil ikke andre deltakere kunne søke dem opp og legge dem til som venn. 

Bokanbefalinger

På Sommerles.no kan deltakerne også få tilpassede leseforslag. Anbefalt for deg genererer boktips basert på bøker du selv har lest og likt, mens Andre barns anbefalinger viser bøker som har fått en god omtale av andre deltakere på Sommerles.